Τo χριστουγεννιάτικο δώρο… της προσφοράς

«Χριστούγεννα είναι μοίρασμα και μοίρασμα είναι αγάπη.»

Λίγες μέρες απέμειναν για τα Χριστούγεννα και τα παιδιά μας ανυπομονούν να βρουν κάτω από το δέντρο το δώρο που ζήτησαν από τον αγαπημένο τους Άγιο. Τα μεγαλύτερα, από την άλλη, μπορεί να ξέρουν ότι το δώρο τους δε θα έρθει με το έλκηθρο, όμως η αγωνία παραμένει η ίδια. Μικροί και μεγάλοι προσμένουν με χαρά την ανταλλαγή δώρων με τους αγαπημένους τους αυτές τις μέρες αγάπης.

Ας δούμε, όμως, τι σημαίνει, για έναν άνθρωπο το δώρο..

Είναι μια έκφραση συναισθημάτων, αγάπης, ενθουσιασμού, χαράς και έκπληξης, μια ευκαιρία, ακόμα, να δημιουργήσει κανείς μόνος του κάτι για κάποιον άλλο, να προσφέρει, να βοηθήσει τον συνάνθρωπο. Είναι μια αίσθηση ευγνωμοσύνης.

Η ανταλλαγή δώρων αποτελεί μεγάλο μέρος της παράδοσης των Χριστουγέννων. Δεν είναι, όμως, τα δώρα αυτά που κάνουν τα Χριστούγεννα ξεχωριστά. Είναι οι άνθρωποι που το κάνουν, είναι οι αναμνήσεις και οι εικόνες που δημιουργούμε.

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, με τα συνεχώς αυξανόμενα ωράρια, οι γονείς έχουμε όλο και λιγότερο χρόνο στη διάθεσή μας για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με τα παιδιά μας. Έτσι, λοιπόν, το δώρο, και εν γένει τα υλικά αγαθά, κάποιες φορές προσφέρονται από τύψεις για να καλύψουμε την πολύωρη απουσία μας ή και προβλήματα που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα παιδικά δωμάτια να ασφυκτιούν από στοιβαγμένα παιχνίδια, παιδικά ρούχα και παπούτσια. Παιχνίδια που πολύ πιθανόν να παίξουν μία μόνο φορά, είτε επειδή θα γίνουν χίλια κομμάτια σε λίγες μόνο μέρες είτε επειδή θα τα βαρεθούν μόλις πάρουν στα χέρια τους το επόμενο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλόγιστη προσφορά δώρων στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει αρνητικές κοινωνικές και συναισθηματικές συνέπειες κατά την ενήλικη ζωή τους. Όσο πιο πολλά είναι τα δώρα που αγοράζουμε, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει ένα παιδί να λάβει το μήνυμα ότι η κατοχή υλικών αγαθών είναι το μέτρο επιτυχίας και ο στόχος στη ζωή.

            Εξίσου σημαντικό με το να λαμβάνει κάποιος δώρα είναι και το να μπορεί να τα προσφέρει. Και για να καλλιεργηθεί η αξία της προσφοράς μπορούμε να ενθαρρύνουμε οι γονείς τα παιδιά να δίνουν μικρά δώρα σε άλλους. Έτσι θα τα βοηθήσουμε να μάθουν περισσότερα για την έννοια των δώρων και για την αξία τους.

               Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα ενθαρρύνουν να κάνουν δώρα σε άλλους βιώνουν μια ισχυρότερη αίσθηση επικοινωνίας και διασύνδεσης με τους ανθρώπους. Γίνονται πιο γενναιόδωρα και αποκτούν περισσότερη ενσυναίσθηση. Η ενασχόληση με δραστηριότητες, όπως ο εθελοντισμός ή βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη, δίνουμε την καλύτερη ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν την ουσιαστική αξία της προσφοράς. Προφέρουμε χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, αλλά γιατί απλώς μας δίνει χαρά..
               Αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή τους, όπως οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείες και οι θείοι θα ενθουσιάζονταν να λάβουν δώρα από τα παιδιά. Δώρα που δείχνουν πόσο σημαντικοί είναι για εκείνα. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό. Μια ζωγραφιά, μια χειροποίητη κάρτα, ένα όμορφο αναμνηστικό με νόημα, μηνύματα και φωτογραφίες που θα επιλέξουν τα ίδια τα παιδιά ή ακόμη και γλυκίσματα, σπιτικά μπισκότα και κουλουράκια. Όλα γίνονται θησαυρός όταν προέρχονται από αγάπη.

Όπως και να έχει, όμως, όλα είναι αγάπη αυτές τις γιορτινές μέρες. Είναι εντάξει, λοιπόν, να γεμίσετε τα παιδιά σας με δώρα! Είναι και αυτός ένας τρόπος να τους δείξετε την αγάπη σας. Είναι και μια καλή ευκαιρία να τα διδάξουμε και εκείνα, όμως, πώς να δείχνουν την δική τους αγάπη.

Τελικά, αυτό δεν είναι και το αληθινό μήνυμα των εορτών;

  • Gordon, T. (2003). Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα. Μια πρωτοποριακή μέθοδος εκπαίδευσης γονέων για την ανατροφή υπεύθυνων παιδιών. Αθήνα: Gordon Hellas, ΜΑΡΤΗΣ.

Νατάσα Μητσάκου, Ψυχολόγος – Κέντρο Πρόληψης «Δίολκος»

Skip to content